Aprilie în grădina noastră :: Lucrări de amenajare

capsun in floare

Plănuiam publicarea câtorva articole în luna ce-a trecut, dar mi-a fost imposibil să-mi duc la împlinire planul, în bună parte și pentru că cea mai mare parte a timpului meu liber mi-am petrecut-o în grădină. A trebuit nu numai să reamenajăm solarul și brazdele vechi, dar ne-am ambiționat și să eliberăm spații noi, ceea ce a presupus în mare parte munca cu cazmaua și sapa, care în ciuda oboselii, mi-a făcut tare bine. Zilele în care am săpat ore întregi în grădină, am dormit incredibil de bine, aproape ca un copil după o zi lungă de joacă afară.

Vă voi arăta mai departe cam care sunt diferitele porțiuni din grădină pe care le lucrăm anul acesta. Grădina propriu-zisă începe cu o porțiune lungă tăiată de o potecă. Pe partea dreaptă se află via pe sub care cresc puzderie de căpșuni. Pe partea stângă solarul, urmat de încă o bucată de pământ.

vie aprilie bucuresti

solar rosii heirloom

rosii de gradina

Solarul a fost amenajat acum vreo trei ani, fiindu-le dedicat în mare parte roșiilor – plante mai sensibile cărora ploile le pot dăuna foarte tare. Spre mijlocul verii acesta arată ca o mică junglă, plantele întinzându-se grele de rod până în tavan. În jur de 20 aprilie, am început să plantăm răsadurile de roșii în solar. Înainte de plantare, pământul a fost săpat și arat de către unchiul meu cu un plug electric. În solar au încăput 132 de fire de roșii, 17 ardei grași galbeni și vreo 15 castraveți cornișon. Pe margini am plantat din loc în loc răsaduri de crăițe. Între timp, a trebuit să amenajăm o mică seră temporară pentru a putea muta acolo răsadurile care mai au nevoie să crească protejate.

tunnel greenhouse

În continuarea solarului există o porțiune cam cât acesta unde a fost amenajat un acoperiș de folie de plastic pe un sistem de stâlpi. Aici am plantat deocamdată doar restul de roșii crescute de mine pe balcon. Vor mai urma câteva zeci de fire de roșii și vreo două – trei brazde de ardei. Înspre drum crește de câțiva ani o tufă bogată de leuștean, lângă care am semănat busuioc și ceva flori de câmp. Vor urma cu siguranță și crăițe – care din ce am citit peste tot protejează grădina de fel de fel de dăunători. De asemenea busuiocul se pare că este și el un bun companion pentru roșii.

heirloom tomatoes

Pe o poartă metalică se intră apoi în partea din spate a grădinii, care cuprinde cea mai mare suprafață a acesteia. Aceasta începe cu o mică livadă unde cei mai bătrâni pomi sunt cei doi corcoduși care vară de vară își lasă crăcile mari la pământ de atâta belșug de fructe. Fac niște corcodușe atât de mari și de aromate cum n-am mai mâncat nicăieri. Pe lângă aceștia în livadă mai cresc vișini, pruni, meri, peri, gutui, cireși.

livada gradina

orchard

În dreptul livezii, cum vii dinspre solar, în partea dreaptă mai sunt câteva brazde, singurele cultivate în ultimii ani în afara spațiilor menționate mai sus. Aici anul trecut s-au pus, ceapă, ceva morcovi, dovlecei, leuștean și cimbru. Leușteanul a iernat bine crescând deja din martie în câteva tufe bogate. Mai toate aceste brazde au fost și ele arate și deja semănate sau plantate.

organic garden

Pe prima, mătușa mea a semănat la începutul lui martie morcov și păstârnac. Pe următoarea au fost mutate pe la jumătatea lui aprilie răsaduri de salată. Pe a treia brazdă am pus mangold, kale, cele patru plante de anghinare pe care am reușit să le cresc. De asemenea tot aici am semănat tot plicul de valerianella – salata pe care eu o știu drept ”de câmp” în germană (”Feldsalat”). Am emoții însă dacă va răsări ceva, căci semințele de valerianella sunt destul de mărișoare și am tot văzut vrăbiuțe făcând curse prin zona asta. Mi-e teamă să nu le fi descoperit sub stratul subțire de pământ.

mangold anghinare morcov fasole

Următoarea brazdă a fost semănată cu fasole oloagă de unt, fasole fideluță oloagă verde și galbenă și un pic de bob și soia. Am sădit cuiburi de câte trei boabe. Tot aici am mutat cele șapte răsaduri de fasole oloagă de unt pe care le crescusem pe balcon (tot câte trei) în speranța că vom avea parte și de câteva păstăi mai timpurii. Pe ultimele brazde crește ceapă, iar acum câteva zile au fost puse aici și plante de cimbru, de asemenea usturoi. Ne-a mai rămas doar un mic spațiu pe care vom pune ardeii iuți pentru a-i izola de restul ardeilor, căci diferitele soiuri de ardei se încrucișează de obicei cu ușuință și există riscul de a obține ardei grași iuți.

Cel mai tare ne-am chinuit să eliberăm și să pregătim parcela de lângă gard de 15-16 m lungime și vreo 2,5 m lățime. Această zonă nu a mai fost lucrată niciodată. Pământul era tare și plin de rădăcini de pir, de pietre și de fel de fel de resturi (dată fiind apropierea de exterior) – bucăți de fier, cioburi, plastic. Ne-a luat câteva zile bune să pregătim această parcelă.

straw mulch

De-a lungul gardului am sădit acum vreo zece zile porumb de floricele roșu și porumb dulce. Când acesta va răsări, vom sădi pe lângă el și fasole cățărătoare. Pentru aceste plante am rezervat cam 50 de centimetri din lățimea parcelei. Restul acesteia a fost mulcită cu ziare și un strat gros de de paie de grâu.

straw mulch

Din metru în metru am plantat aici 6 dovleci englezești, 2 dovleci plăcintari, trei cuiburi de pepeni verzi și cinci de pepeni galbeni (câte două plante la cuib). Pepenii sunt o premieră în această grădină și suntem cu toții tare curioși să vedem dacă se vor dezvolta cum trebuie fructele. Din ce am citit pepenii au nevoie de udări moderate până când fructele ajung la maturitate. De asemenea, o dată ce plăntuțele ajung să aibă 5-6 frunze, vârfurile de creștere trebuie rupte, pentru a încuraja creșterea de tije laterale. Atât la pepeni, cât și la dovleci e importantă și păstrarea doar a câtorva fructe de plantă (2-6) și sacrificarea restului florilor pentru a încuraja dezvoltarea fructelor mari.

La capătul brazdei am plantat un nap solitar pe care l-am crescut dintr-o rădăcină încolțită și care pare să o ducă tare bine.

Ultima secțiune din grădină este împărțită în patru parcele. Două au fost amenajate anul trecut – este vorba de o zonă cu căpșuni (acoperită de folie) și de una cu pătrunjel. Acesta din urmă este deja gata de cules și congelat sau deshidratat. Celelalte două parcele au fost curățate, săpate și arate luna aceasta. Pe una dintre ele vom amenaja săptămâna viitoare un solar tunel unde vom planta răsadurile de vinete (către 10 -15 mai). Pe spațiul rămas, vom pune ardei și poate câteva roșii.

noi brazde

Ultima parcelă a fost mulcită parțial (cu ziare și paie de grâu). Acum câteva zile am pus aici o brazdă de răsaduri de țelină (cumpărate de unchiul meu) și două brazde de dovlecei de diferite soiuri, de asemenea cele câteva plăntuțe de pepeni galbeni care mai rămăseseră. Pe spațiul rămas, probabil că vom planta ce ardei, vinete sau roșii ne vor mai rămâne.

mulci paie telina dovlecei

mulci paie grau

Nu în ultimul rând la cap de brazde am tot sădit semințe de flori: crăițe, condurași, cârciumărese și alte flori de câmp. Sper tare mult să răsară măcar o parte din ele. Aceste flori nu numai că înfrumusețează grădina, dar mai atrag și insecte – atât pe cele benefice cât și pe cele dăunătoare (care preferă de pildă mai degrabă condurașii decât anumite legume).

Pe lângă toate acestea, am început amenajarea unui container mare pentru compost din paleți de lemn, dar despre aceasta vă voi povesti mai multe peste o lună.

paleti paie permacultura

Sunt tare entuziasmată de acest început de grădină. Mă bucură să văd plantele schimbându-se câte puțin de la o zi la alta. Lucrând pământul, mă cuprinde adesea această mare satisfacție, pe care nu pot descrie foarte bine. Este vorba probabil de o anume împăcare cu mine însămi, căci parcă încep în clipele acelea să mă acordez la ce trăiește în jurul meu. Nemaipomenit este că trăiesc toate acestea la puțini kilometri de centrul Bucureștiului. Dar lucrurile mi se întâmplă uneori mai frumos decât le-am imaginat.

corcodus batran

Despre grădinăritul în luna ce-a trecut au mai povestit și:

– Vica, pe blogul ei Flying Umbrellas aici: Aprilie în grădină – jumătate în balcon, jumătate la țară

– Teodora, pe blogul comunității Stanciova: Aprilie în gospodărie

– Oana, pe blogul ei Mama are blog: Grădina din balcon

– Andra, pe blogul ei Copilăria de la A la F: Aprilie în grădină

Oricine dorește să ni se alăture este mai mult decât binevenit! Singura regulă este că încercăm să publicăm pe întâi ale lunii poveștile despre ce-am mai grădinărit în luna anterioară. Ne sincronizăm apoi pe cât posibil cu publicarea cu ajutorul facebook-ului.

M-au inspirat și bucurat tare de-a lungul timpului articolele despre grădinărit în limba engleză scrise de Amanda Soule și de Heather Bruggeman. Le notez aici și pe ele, poate mai inspiră pe cineva:

– Grădina Amandei

– Grădina lui Heather

Până luna viitoare mult spor în grădină și să avem parte de vreme cât mai bună!

Articole înrudite:

O părere la “Aprilie în grădina noastră :: Lucrări de amenajare

  1. Pingback: Aprilie in gradina | Copilaria de la E la F

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *