Ce este ghee-ul, cum se face și de ce este atât de bun

cum se face ghee

Ghee (pronunțat ”ghi”) este o grăsime pentru gătit obținută din unt, foarte puțin cunoscută la noi, dar cu o tradiție de multe mii de ani în India, unde este considerat hrană sacră. Ghee este folosit extensiv în India, Pakistan, Asia de Sud-Est, Etiopia și în lumea arabă. Este o variantă de unt clarificat și se obține foarte ușor, prin fierberea untului până la separarea grăsimilor de părțile solide (proteine, zahăr) și caramelizarea acestora din urmă. Ghee ar un gust foarte plăcut, nuctat și poate substitui untul sau uleiul în orice rețetă.

Cum se face ghee?

Pentru a face ghee veți avea nevoie de cel puțin 500 g de unt nesărat, de preferință de la țărani sau ecologic. Nu faceți ghee dintr-o cantitate mai mică pentru că există riscul mare ca untul să se ardă. Fierberea la foc mic permite caramelizarea zahărului din lapte, acesta fiind secretul pentru un  ghee foarte bun. Deși multe rețete indică necesară adunarea spumei formate la suprafața ghee-ului, ayurveda recomandă păstrarea ei. Spumei îi sunt alocate proprietăți medicinale și se consideră că îmbunătățește produsul finit.

cum se face ghee

Iată pașii:

1. Puneți untul într-o oală încăpătoare cu pereții înalți. Topiți-l la foc mediu pe ochiul cel mai mic al aragazului.

2. Când untul este lichid, dați focul la minim și lăsați-l să fiarbă în jur de 50-60 de minute. Nu amestecați.

3. Când părțile solide separate au început să capete o culoare arămiu-maronie, opriți focul. Nu uitați să verificați des starea ghee-ului. Dați un pic din spuma albă la o parte, pentru a vedea ce se întâmplă dedesubt.

cum se face ghee

4. Strecurați imediat direct în borcane printr-o sită acoperită cu tifon sau șervete de hârtie. Lichidul trebuie să fie clar și auriu.

cum se face ghee

Ghee se poate păstra teoretic minim 2 luni și până la 6-8 luni la temperatura camerei. Pe timp de vară poate râncezi însă, așa că e mai bine să fie trecut la frigider atunci când temperaturile sunt ridicate.

De ce este ghee o grăsime atât de sănătoasă?

Datorită lanțurilor sale scurte de acizi grași, rata de absorbție a ghee-ului de către corp este mai mare decât în cazul oricărui alt ulei de gătit, fapt care îl face excelent pentru transportul nutrienților la țesuturi. De aceea este folosit și în formule medicinale pentru a asista absorbția ierburilor de leac și a mineralelor. În textul vedic ”Charaka Samhita”, ghee este numit ”yogavahi” – având puterea de a augmenta proprietățile oricărei ierbi de leac cu care este consumat. Ghee-ul medicinal, infuzat cu ierburi și condimente, este numit ”ghrita”.

Ghee are un punct foarte ridicat de fumegare, 250°C, mult mai mare decât al altor uleiuri tipice care ard la 200°C. Ceea ce înseamnă că este o variantă grozavă pentru prăjit în baie de ulei. Pentru că ghee este compus în mare parte din grăsimi saturate stabile, este mult mai improbabil să creeze radicali liberi periculoși atunci când este încălzit la temperaturi mari. Radicalii liberi pot vătăma celulele și modifica ADN-ul, ceea ce poate duce la mutații care pot provoca, printre altele, cancer.

Ghee conține (ca și untul) vitaminele A, D, K și E. Acestea sunt solubile în grăsime, ceea ce înseamnă că trebuie digerate dimpreună cu molecule de grăsime pentru a putea ajunge în sânge. Grăsimile nutritive din ghee constituie un mod excelent pentru ”transportul” acestor vitamine.

Ghee este antioxidant (din nou precum untul), prin acidul lineolic conjugat conținut. Acest acid este cercetat tot mai mult în ultimul timp, căci se crede că are potențialul de a proteja animalele de cancer. În viitor acest posibil efect ar putea fi extrapolat și asupra oamenilor.

Ghee mărește disponibilitatea enzimelor responsabile cu detoxifierea de substanțe cancerigene și o scade pe aceea a enzimelor responsabile cu activarea carcinogenelor (conform ”Institului de Cercetare a Lactatelor” în ”Indian Journal of Medical Research”).

Consumat în cantități adecvate (ca în cazul altor grăsimi nu trebuie să depășească 10% din totalul zilnic de calorii), așadar nu mai mult de 2 linguri pe zi, se pare că ajută la micșorarea riscurilor cardiovasculare.

cum se face ghee

Ce spune ayurveda despre ghee?

Ayurveda este sistemul indian tradițional de medicină – vechi de peste trei mii de ani. Ghee este esențial pentru ayurveda, atât ca hrană, cât și ca medicament. Se consideră că: întinerește, fortifică și regenerează celulele, are efect antiinflamator, stimulează metabolismul, întărește sistemul imunitar, îmbunătățește memoria, înfrumusețează. Nu este recomandat însă pentru obezi.

După cum am menționat anterior, ghee infuzat cu plante și minerale de leac devine ”ghrita” – ghee medicinal. Ghee este aplicat local pentru vindecarea tăieturilor mici și a arsurilor. Un leac de întâlnit este ghee-ul încălzit cu puțin turmeric, care aplicat pe răni și mușchi inflamați, are efect analgezic.

Ghee se întrebuințează și pentru vindecarea ulcerului și a gastritei, a inflamațiilor pielii, a oaselor rupte, pentru întărierea bătrânilor, ca ulei de masaj pentru bebeluși, ca fortifiant general.

În India, ghee este preparat pe lună plină sau descrescătoare din lapte muls primăvara sau toamna, când vacile pasc iarba cea mai grasă și plină de nutrienți. Ghee este așadar asociat cu energia rece și hrănitoare a lunii.

Se consideră că, cu cât mai vechi ghee-ul, cu atât mai mari calitățile sale terapeutice. Familiile indiene își lasă deseori ghee-ul moștenire de la o generație la alta pentru a fi folosit ca medicament.

*

Miriam Hospodar povestește în cartea ei că budiștii chinezi vedeau această progresie – obținerea smântânii din lapte, apoi a untului din smântână și în fine rafinarea untului în ghee – ca pe o metaforă a evoluției spirituale. Ghee simboliza așadar obținerea iluminării spirituale.

Vă încurajez să vă faceți și voi propriul ghee și să gătiți cu el, că prea e de demult să nu fie plin de bunătate. Numai bine!

 *

Sursele mele:
Miriam Hospodar – ”Heaven’s Banquet”
http://www.indiawest.com/news/3792-what-is-good-about-ghee-science-shows-benefits-of-our-ancient-wisdom.html
http://www.amritaveda.com/learning/articles/ghee.asp
http://www.dailymail.co.uk/indiahome/indianews/article-2213986/A-spoon-ghee-health-Poses-danger-cardiac-health-helps-prevent-cancer.html
http://www.whfoods.org/genpage.php?tname=newtip&dbid=9
http://www.lebenswert-leben.com/en/wissenswertes/mittel-fuers-leben/ghee.html
http://whole9life.com/2011/11/pure-indian-foods-ghee-whole30-approved/

Articole înrudite:

7 păreri la “Ce este ghee-ul, cum se face și de ce este atât de bun

 1. Drumul CatreTine Insuti

  Chiar mi-a trezit interesul acest Ghee. Numai sa adun niste un de casa si trec la treaba. Sper sa fie atat de delicios pe cat pare. Am sa vad care sunt efectele spirituale ale acestui preparat…..Pofta buna!

  Răspunde
  1. Andreea Autor articol

   Eu îl folosesc mult la călit. Are un gust ușor nuctat. Gustul ghee-ului nu predomină în mâncare, este destul de neutru, ceea ce îl face foarte versatil. Chiar poate fi folosit la orice.

   Răspunde
 2. Cornelia

  Se poate folosi cu rezultate bune si la ungerea narilor in interior cat si a anusului.
  Desfunda nasul si reface mucoasa si ajuta in caz de hemoroizi prin usoara masare,
  inclusiv interior.

  Răspunde
  1. EDMUND BARATOSI

   Acest produs miraculos GHEE nu se poate optine si din unt de bivolita fiind cu un continut mai mare de grasime si calitati nutritive ridicate ?. Daca nu,de ce? Edmund.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *