Cum se face iaurtul de casă

iaurt de casa

Cum se face iaurtul, adică laptele covăsit (cum i se spunea până nu demult în multe părți din România)? Nu se face greu deloc. Să vă spun povestea.

Acum vreo două luni m-am hotărât să-mi cumpăr un aparat de făcut iaurt second hand. Se poate face iaurt și fără așa ceva, însă m-am gândit că astfel îmi va fi mai ușor să îmi fac un nou obicei. Îmi place ideea de a cumpăra produse cât mai neprocesate pe care apoi să le pot transforma eu în ce-mi trebuie. Așa pot cumpăra lapte ecologic de cea mai bună calitate și tot ajung să dau mai puțini bani decât dacă aș cumpăra aceeași cantitate de iaurt obișnuit. În plus nu mai trebuie să arunc atâta plastic la gunoi, o chestie nemaipomenită.

Dacă vă hotărâți să vă cumpărați iaurtieră, aveți în vedere că există două tipuri: cu borcănele sau cu un singur recipient de 1 – 1,5 l (cum ar fi aceasta). Gândiți-vă care dintre ele vi s-ar potrivi. Eu de pildă mi-am dat seama că aș fi preferat varianta cu recipientul mare, asta pentru că îmi place mult iaurtul cu fructe și mi-ar fi mai ușor să amestec mixul de fructe sau marmelada în tot iaurtul, decât în fiecare borcănel în parte.

Pentru a face iaurt cu iaurtiera veți avea nevoie de aparatul în sine, de un litru de lapte (cât mai gras) și o lingura-două de iaurt, de preferință dintr-un iaurt de casă, daca nu dintr-un iaurt cât mai gustos. Pentru a controla până la capăt acest proces ar fi nevoie și de un termometru de mâncare, eu nu am încă așa ceva și m-am descurcat foarte bine și fără.

Dacă nu aveți iaurtieră, nu-i nimic. Iaurtul se poate foarte ușor și fără. Singura diferență va fi că întreg procesul va dura mai mult, numărul orelor de incubare variind în funcție de constanța și valoarea temperaturii la care se întâmplă fermentarea. Cumpărați-vă în acest caz un borcan mare și frumos (sau mai multe mai mici) în care să vă fie drag să faceți iaurtul și care să vă îndemne la o nouă rutină (la nevoie puteți folosi bineînțeles și o oală mică cu capac).

Principiul este următorul: laptele se înfierbântă, apoi se lasă la răcit, după care este amestecat cu o cantitate mică de ”iaurt mamă” și incubat la o temperatură de 43-46°C, transformându-se în câteva ore în iaurt. Prin încălzirea laptelui se modifică structura proteinei din lapte numită caseină, răspunzătoare pentru un iaurt ferm, bine închegat. Se poate obține însă iaurt și din laptele nefiert, încălzit doar la temperatura menționată. Acest iaurt va fi însă mult mai fluid.

Iată pașii:

1. Aduceți laptele aproape de fierbere, la foc foarte mic, amestecând din când în când, apoi opriți focul. (Încălzirea lentă are ca rezultat un iaurt negranulat.)

2. Lăsați-l să se răcească până pe la 49°C sau până când devine cald bine, nu căliu, dar nici fierbinte să frigă. Alternativ puteți grăbi răcirea, punând oala în apă rece. (În cazul ăsta laptele se va răci în mai puțin de 5 minute).

iaurt de casa

3. Între timp porniți aparatul de iaurt (cu tot cu borcanele goale), lăsându-l să meargă măcar 10 minute în gol.

4. Luați o ceașcă din laptele cald și amestecați o lingură-două de iaurt cu un tel. Turnați ceașca la loc în oală și amestecați.

5. Mai departe:

a. dacă aveți iaurtieră, turnați laptele de sus în borcanele iaurtierei (spuma formată astfel contribuie la fermitatea iaurtului și la formarea caimacului). Lăsați laptele la incubat 3 până la 5 ore. Verficați după 3 ore dacă iaurtul este ferm, și dacă nu s-a închegat mai lăsați-l la incubat câte jumătate de oră și verificați iar. Aveți în vedere că iaurtul va continua să se inchege pe măsură ce se răcește.

cum se face iaurtul

b. dacă nu aveți iaurtieră, turnați laptele de sus într-un borcan mare sau mai multe mai mici. Înfășurați iaurtul în mai multe șervete, acoperiți-l eventual cu o pătură și puneți-l la incubat într-un loc cald (iarna lângă calorifer). Dacă aveți o ladă frigorifica, puteți incuba iaurtul în ea. Așezați în ladă și două trei sticle pline cu apă fierbinte pentru a menține o vreme mai îndelungată temperatura optimă. Lăsați laptele la incubat în jur de 12 ore. Începeți să verificați după 10 ore dacă iaurtul s-a închegat. Aveți în vedere că iaurtul va continua să se inchege pe măsură ce se răcește.

7. Puneți iaurtul la frigider.

8. Savurați cu bucurie iaurtul proaspăt și nu uitați să păstrați o lingură-două pentru viitoare serie.

Iaurt comercial vs. iaurt tradițional

Mi se pare incredibil cât de simplu este să faci iaurt de casă și nu înțeleg cum de s-a uitat atât de repede acest lucru la nivel de societate. Cred că și cei mai ocupați oameni și-ar putea lua câteva minute o dată pe săptămână pentru a face un litru sau doi de iaurt care să le ajungă apoi toată săptămâna. Pe lângă faptul că se economisesc niște bani și că nu se mai irosesc aiurea atâtea ambalaje din plastic, cel mai important avantaj mi se pare acela că veți putea controla mai bine ce intră în corpul vostru.

Într-adevăr, puțini dintre noi avem acces la lapte organic de la țărani, provenind de la animale sănătoase care se hrănesc cu iarbă de pe pajiște și nu sunt tratate tot timpul cu hormoni și antibiotice. Nu putem ști exact ce alte chimicale se ascund în laptele pasteurizat. Chiar dacă nu vă permiteți însă să cumpărați lapte ecologic (evitați în acest caz laptele ecologic tratat UHT), gândiți-vă că în zilele noastre, a produce industrial un produs mai procesat precum iaurtul dintr-unul mai simplu cum este laptele (care este procesat numai în măsura în care este pasteurizat), poate presupune noi adiții de substanțe chimice asupra cărora nu aveți control și care nu vor apărea mereu pe etichetă.

În plus iaurtul acesta comercial este deseori inoculat cu un singur tip de bacterii și nu cu o comunitate cum este cazul iaurtului tradițional și cum se întâmplă în cazul oricăror alimente fermentate natural. De asta este recomandabil să vă porniți iaurtul cu puțin iaurt tradițional de casă. Dacă nu aveți acces la așa ceva cumpărați măcar un borcănel de iaurt biologic și folosiți-l pe acesta.

Sandor Katz povestește că, din experiența sa, iaurturile pornite cu iaurt comercial își vor pierde după un anumit număr de generații calitățile, mai ales fermitatea. Explicația: atunci cînd există un singur lanț de bacterii, este mult mai ușor pentru virușii bacteriofagi să își facă locul în iaurt și să omoare o mare parte din, dacă nu chiar întreaga populație de bacterii.

iaurt de casa

Beneficiile consumului de iaurt

Despre beneficiile consumului regulat de iaurt probabil că mulți dintre voi știți. Înainte de toate iaurtul ajută la întreținerea unei flore intestinale optime, răspunzătoare pentru un colon sănătos.

Apoi, iaurtul este mult mai ușor de digerat decât laptele. Asta pentru că proteina numită caseină este deja parțial digerată de către bacteriile din iaurt, transformând laptele într-un aliment mult mai ușor absorbabil și mai puțin alergenic. Mulți oameni intoleranți la lactoză pot consuma iaurt fără probleme.

Datorită acidității sale, iaurtul îmbunătățește absorbția altor nutrienți precum calciul și vitaminele B.

De asemenea, consumul de iaurt duce la creșterea imunității corpului, căci bacteriile din iaurt stimulează producerea de celule albe.

iaurt de casa

Nu în ultimul rând mi se pare important următorul aspect: laptele pasteurizat (privat așadar de orice microorganisme) este ”readus la viață” prin transfomarea sa în iaurt. Întotdeauna alimentele vii vor conține tot ce le trebuie pentru a fi asimilate optim și vor aduce cele mai multe beneficii corpului, spre deosebire de cele tratate termic care vor avea avea nevoie de ”ajutor” pentru a fi digerate cum trebuie. Este esențial să includem în alimentația zilnică cât mai multă hrană vie: fructe și legume proaspete, grăunțe înmuiate sau încolțite, miere, alimente fermentate și așa mai departe. Dar despre lucrurile astea voi vorbi mai pe larg altă dată.

*

Vă sfătuiesc să încercați măcar o dată să vă faceți propriul iaurt, să vă convingeți cât de simplu este și să vedeți dacă se merită și pentru voi.

Dacă vreți să aflați cum se face și laptele prins sau chefirul, puteți citi și articolele mele Cum se face laptele prins, respectiv Cum se face chefirul.

Pe curând!

*

Sursele mele de inspirație:
Sandor Ellix Katz – ”The Art of Fermentation”
http://www.askdrsears.com/topics/family-nutrition/yogurt

Articole înrudite:

5 păreri la “Cum se face iaurtul de casă

 1. roxana

  Multumesc pentru reteta si incurajari, si eu intentionez sa fac iaurt in casa in curand, mai ales ca inteleg in sfarsit de ce e mai bun decat cel din comert. O singura nelamurire mai am: oare cat tine un iaurt astfel facut la frigider? Termenul de expirare e important pentru mine, avand in vedere ca intentionez sa ofer iaurtul unui copil de 1 an.

  Răspunde
  1. Andreea Autor articol

   Nu știu să vă spun exact. La mine nu prea a apucat să stea în frigider mai mult de 2 săptămâni și în intervalul acesta nu a avut nimic. Cel mai des însă iaurtul nu rezistă la mine mai mult de câteva zile. Cred că cel mai bine ar fi să fie gustat atunci când a stat mai multă vreme la frigider, de asemenea trebuie atenție la aspect, să nu se fi schimbat în vreun fel. Câtă vreme are gustul obișnuit și aspectul de iaurt, va fi în regulă.

   Răspunde
 2. Make

  Interesant articol!
  O precizare: intoleranta la lactoza nu este data de caseina, aceasta fiind o proteina. Lactoza, ca glucida, este descompusa de bacterii prin fermentatie. Ea este cauza intolerantei, unii oameni neavand capacitatea de a produce lactaza, enzima care descompune lactoza in intestinul subtire.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *