De ce sunt antiperspirantele comerciale dăunătoare și cum să vă faceți propriul deodorant natural

deodorant natural

De câteva zile tot testez acest deodorant natural și sunt tare bucuroasă să împartășesc cât mai multora această veste: funcționează cu adevărat! Conține doar patru ingrediente, toate naturale și este extrem de eficace în evitarea mirosului neplăcut al transpirației. După 10-12 ore de la aplicare, nu se simte nici un miros neplăcut. După 24 de ore se comportă mai bine decât antiperspirantele chimice – în cazul meu, după acest interval simt un vag, aproape imperceptibil, miros de transpirație. Eficacitatea este absolut neîndoielnică. 

Înainte de a vă spune rețeta, aș vrea să vă povestesc mai pe larg despre câteva dintre ingredientele cele mai nocive care se găsesc nu numai în deodorantele obișnuite, ci și în multe alte cosmetice de pe piață, de la șampoane și săpunuri la creme și farduri. Asta ca să vă arăt că merită să încercați o variantă naturală.

Aluminiul

Compușii de aluminiu, sau sărurile din aluminiu, sunt așa-zisele ingrediente-cheie din deodorante, fiind conținute în acestea într-o proporție de 10-25%. Acești compuși blochează glandele sudoripare oprind transpirația să ajungă la suprafața pielii. O dată cu ea însă, și toxinele sunt oprite să iasă afară. Multe studii indică compusul Aluminium Zirconium ca toxic pentru sistemele reproductiv și nervos. De asemenea, deodorantele cu conținut de aluminiu sunt puse în legătură cu probleme la glandele sudoripare și la nodurile limfatice. Există studii care dovedesc că acești compuși de aluminiu, o dată absorbiți în piele, produc schimbări ai receptorilor de estrogen ai celulelor sânilor. Cum estrogenul promovează creșterea tumorilor canceroase, există presupuneri (nedovedite încă), cum că aluminiul ar putea fi un factor de risc pentru apariția cancerului la sân. Alte studii asociază folosirea deodorantelor cu aluminiu cu un risc mai mare de instalare a Alzheimerului, aceasta întrucât s-a descoperit (la autopsie) o concentrație neobișnuit de mare de aluminiu în creierele bolnavilor de Alzheimer.

Parabenii

Parabenii sunt o categorie de conservanți artificiali, investigați și ei pentru rolul în apariția cancerului de sân. Ei sunt folosiți pentru uciderea bacteriilor, fapt din care rezută și un grad de toxicitate pentru corp. Parabenii pot provoca dereglări hormonale (și, se presupune, cancer), prin capacitatea lor de a imita estrogenii și de a se lipi de receptorii de estrogen. În cadrul unui mic studiu din 2004, s-au descoperit cinci parabeni în tumorile canceroase de la sân la 19 femei din 20 investigate. Deși nu s-a dovedit o relație cauzală între parabeni și apariția cancerului, acest studiu indică capacitatea chimicalelor de a penetra pielea și de a rămâne în țesutul sânilor. Parabenii sunt puși în relație nu numai cu dereglări endocrine, ci și cu imunotoxicitate.

Propylene Glycolul

Propylene Glycolul apare sub diferite denumiri științifice pe ambalajele deodorantelor și a fost dezvoltat inițial ca antigel. Este un umectant, ceea ce înseamnă că previne uscarea substanțelor și de asemenea topirea lor la căldură sau înghețarea la frig. Propylene Glycolul este o neurotoxină, printre ale cărei efecte cunoscute se numără: dermatita de contact, vătămarea rinichilor și a ficatului, imunotoxicitatea. Propylene Glycolul schimbă structura pielii permițând chimicalelor să o penetreze și crescând abilitatea acestora de a ajunge în sânge.

Triclosanul

Triclosanul este un antimicrobian chimical artificial care omoară bacteriile și fungii de la suprafața pielii. Este iritant al pielii și poate duce la izbucnirea dermatitei de contact. Unii oameni de știință sunt de părere că triclosanul încurajează rezistența bacteriilor la antibiotice, ducând la prosperararea lanțurilor mai rezistente de bacterii.

Triethanolamina (TEA) și Diethanolamina (DEA)

Acestea sunt asociate cu multiple probleme de sănătate. Sunt chimicale care duc dereglări hormonale, care încurajează formarea compușilor carcinogenici. TEA și DEA ajută la dezvoltarea unor afecțiuni ale tractului respirator, unele studii asociindu-le cu dezvoltarea astmului.

*

Nu știu cum sunteți voi, dar eu nu vreau să mă mai risc de-acum înolo. Prefer să îmi expun corpul la cât mai puține substanțe toxice și vreau să învăț cât mai multe despre evitarea lor în toate aspectele vieții de zi cu zi. Descopăr în ultimul timp cât de ușor se poate găsi un substitut natural pentru produsele foarte procesate sau pline de chimicale cu care ne-am obișnuit dintotdeauna. Sper ca prin acest articol să vă încurajez pe cât mai mulți dintre voi să folosiți deodorante cât mai curate.

deodorant natural

Pentru a vă face propriul deodorant natural, veți avea nevoie de:

30 g pudră de rădăcină de maranta (opțional amidon de porumb ecologic) (1/4 c)
75 g bicarbonat de sodiu (1/4 c)
4 linguri ulei de cocos extravirgin
15 picături ulei esențial la alegere (eu am folosit ulei de mandarine)

Cum se face:

1. Amestecați într-un bol pudra de maranta și bicarbonatul de sodiu.

2. Adăugați uleiul de cocos și uleiul esențial și amestecați bine cu o furculiță, până când rezultă o pastă omogenă.

3. Transferați într-un borcan și mențineți la temperatura camerei.

4. Pentru a folosi deodorantul, luați o cantitate mică, nu mai mare decât un bob de mazăre (eu folosesc cam un bob de grâu pentru fiecare subraț, încercați să folosiți mai mult sau mai puțin, până ajungeți la o cantitate ideală). Masați pasta în piele prin câteva mișcări. Repetați pentru celălalt subraț.

5. Puteți păstra deodorantul în general la temperatura camerei. Dacă temperatura depășește 20-25°C, treceți deodorantul la frigider. Se pare că o dată topit își schimbă proprietățile și nu  mai protejează cum trebuie. Nu-i dați așadar voie să ajungă să se lichefieze.

*

Înainte de a încheia vreau să menționez că este vorba despre un deodorant și nu de un antiperspirant. Veți transpira normal, doar că transpirația nu va mirosi neplăcut. Transpirația este un proces natural prin care corpul își reglează temperatura și elimină toxine. Ea este necesară, blocarea ei afectând echilibrul organismului.

Deși acest deodorant va necesita o anume investiție inițială, aceasta se va merita pe termen lung. Pe de o parte deodorantul va ține foarte mult, pe de alta, veți putea folosi uleiul de cocos la producerea altor cosmetice naturale sau la gătit, și rădăcina de maranta la prepararea anumitor mâncăruri.

Dacă nu vreți să vă faceți propriul deodorant, există tot felul de alte variante mai naturale prin plafare, sau și mai bine, puteți cumpăra un deodorant direct de la cei care se ocupă de fel cu săpunăritul și cosmeticele naturale artizanale, de pildă de la prietena mea Irina.

*

Sursele mele:
http://www.naturalcosmeticnews.com/toxic-products/dangerous-chemicals-in-deodorant-antiperspirant-a-detailed-review-of-the-chemicals-research-avoidance-tips/
http://suite101.com/article/aluminum-in-deodorant-a45498
http://safecosmetics.org/article.php?id=291
http://thegoodhuman.com/2009/03/31/what-is-propylene-glycol-and-why-you-should-avoid-it/
http://www.bryanmarcel.com/dangerous-chemicals-deodorant
http://anti-perspirant.info/ingredients-of-antiperspirants/
http://beautythatmoves.typepad.com/beauty_that_moves/2012/08/my-favorite-homemade-deodorant-recipe.html

Articole înrudite:

7 păreri la “De ce sunt antiperspirantele comerciale dăunătoare și cum să vă faceți propriul deodorant natural

   1. Andreea Autor articol

    Rădăcina de maranta: http://www.biomania.ro/produse-macrobiotice/amidon-din-radacina-arrow-maranta-arundinacea-l.html/ Nu știu dacă se găsește și prin plafare. Poate fi inlocuită la nevoie cu amidon de porumb bio. Am văzut de exemplu aici: http://www.elemental.eu/ro/676-amidon-de-porumb-bio.html. Amidon sigur există și prin magazine. Sunt sigură că deodorantul va ieși bine și cu amidon, e important însă să fie ecologic pentru că cel obișnuit poate fi plin de ingrdiente dubioase sau poate proveni de la porumb modificat genetic. Uleiul de cocos și uleiurile esențiale se găsesc prin plafare sau la numeroși furnizori online, de pildă aici http://www.traistrasnic.ro/ulei-de-cocos-extravirgin-raw-bio.html?utm_source=shopmania&utm_medium=cpc&utm_campaign=direct_link, respectiv aici http://www.elemental.eu/ro/11-uleiuri-esentiale-naturale. Materialele astea presupun într-adevăr o investiție inițială mai mare, care pe termen lung va merita însă. În primul rând deodorantul va ține foarte mult, în al doilea rând din toate aceste ingrediente vei folosi doar câte puțin. Ele pot fi folosite apoi pentru fabricarea altor cosmetice sau pentru a face mai mult deodorant. Sper că ți-am fost de ajutor. Spor la preparat cosmetice!

    Răspunde
 1. Melcul Bucatar

  Pot sa confirm ca si combinatia [amidon de porumb] + [ulei de cocos] + [bicarbonat] functioneaza foarte bine. Eu o folosesc de peste 1 an si nu mi-a dat niciodata motiv sa ma intorc la deodorantele comerciale. In cazul meu, formula asta s-a dovedit a fi chiar mai eficienta decat orice deodorant comercial incercat de-a lungul anilor.

  Al meu a fost supus si la temperaturi mai mari de 25 grade in lunile calduroase, dar n-am remarcat o scadere a eficientei.

  Celor mai putin increzatori sau mai putini dispusi la investitii financiare in ulei de cocos, le recomand sa incerce intai doar cu bicarbonat de sodiu, caci acesta e ingredientul minune (adica cel responsabil pentru eliminarea mirosurilor neplacute). S-ar putea sa fiti uimiti :) Problema folosirii doar a bicarbonatului de sodiu e abrazivitatea acestuia, abrazivitate pe care fiecare o suporta diferit in functie de cat de sensibila ii e pielea :D

  Răspunde
  1. Andreea Autor articol

   Mulțumesc pentru comentariu. Nu am știut de articolul tău. Mă bucur ca mai folosesc și alții genul acesta de deodorant. Și eu sunt sigură că banalul bicarbonatul de sodiu este un ingredient minune, care chiar reține mirosul. Cu toate astea, am găsit articole care vorbesc despre uleiul de cocos folosit fără nici un fel de adiție ca și deodorant. Știu că și el are anumite proprietăți dedorante, pe lângă faptul că este foarte hrănitor pentru pielea sensibilă a subrațului. Amidonul cred că ajută mai degrabă la omogenizarea amestecului și la mărirea puterii de absorbție a pielii.

   Răspunde
 2. Laura

  Buna,

  Cum rezista hainele unei astfel de compozitii? Eu ma lupt de ceva vreme cu petele cauzate de deodorant si ma tem ca un ulei ar fi si mai greu de scos de pe tricouri/camasi/bluze.

  Multumesc.

  Răspunde
  1. Andreea Autor articol

   În funcție de culoare sau material, este posibil să apară mici pete, dar acestea dispar la spălat, fiind provocate mai degrabă de bicarbonat decât de ulei. Uleiul intră foarte repede în piele, acționând și ca o cremă hidratantă. Am avut în general foarte rar acest tip de problemă cu deodorantul de față (și îl folosesc deja de multă vreme).

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *