Fursecuri însiropate cu miere, umplute cu nucă și înmiresmate cu scorțișoară și cuișoare

melomakarona

Dulciurile însiropate sunt caracteristice multor țări din Orientul Mijlociu, dar și grecilor și, prin moștenirea otomană, anumitor țări balcanice. Baclavaua, cataiful, tulumba, revani ne sunt poate și nouă cât de cât familiare, ele făcându-se și pe la noi, mai ales în zonele unde trăiesc minorități de etnie turcă, tătară sau greacă. Cu toate acestea, de fursecuri însiropate eu nu mai auzisem până nu de mult. Și cum sunt mare amatoare de rețete neobișnuite sau rare, le-am încercat și tare bine am făcut, căci sunt poate cele mai bune fursecuri pe care le-am mâncat vreodată, cele mai pe gustul meu.

Deși însiropate, nu sunt dulci să te leșine, căci aluatul conține foarte puțin zahăr, fursecurile trăgându-și dulceața din sirop. În funcție de cât de dulci și umede le vreți, le puteți lăsa mai mult sau mai puțin la însiropat (de la câteva minute, la câteva ore sau chiar peste noapte). Eu am ales să le las multe ore, până când au tras mare parte din sirop.

Sunt foarte interesante și datorită naturii aluatului, care are o oarecare elasticitate și poate fi frământat, spre deosebire de multe alte aluaturi pentru fursecuri sau biscuiți. De asemenea sunt bogat aromate cu coajă de portocală și de lămâie, cu cognac, cu scorțișoară și cuișoare, amintind oarecum de turta dulce, și totuși nu chiar. Se simt de fapt altfel decât orice alt dulce pe care l-am mâncat vreodată.

Un alt element care poate varia este umplutura de nucă, care poate să lipsească cu totul. Puteți alege să faceți aceste fursecuri neumplute și poate doar să le presărați cu puțină nucă, sau chiar să le lăsați așa. De asemenea puteți alege să înlocuiți tot zahărul din sirop cu miere. În acest caz folosiți 500 g miere. Să nu vă sperie cantitatea mare de zahăr, căci nu tot siropul va ajunge în fursecuri. Inevitabil va rămâne un rest. Este însă important să aveți o cantitate suficientă pentru a putea cufunda fursecurile cum trebuie în sirop. Reciclați restul, adăgându-l de pildă la cerealele de la micul dejun sau în iaurt.

Un truc pentru a ajuta nuca să rămână la suprafața fursecurilor (mai ales atunci când nu le-ați însiropat din abundență ca mine) ar fi să le presați deasupra cu o furculiță pentru a crea mici șanțuri.

Nu în ultimul rând, grăsimea folosită este uleiul de măsline, care vine și el cu avantajele lui: lipsa colesterolului, sursă foarte bună de grăsimi nesaturate, prospețime mai îndelungată a produselor în care este folosit și așa mai departe.

Aceste fursecuri sunt unul dintre puținele dulciuri grecești tradiționale de Crăciun. Cu toate acestea, ele nu se fac doar în preajma acestei sărbători. Rețeta este preluată din nou de la Aglaia Kremezi, care mă inspiră neîncetat și de ale cărei rețete și povești nu mă mai satur.

melomakarona Melomakarona – Fursecuri însiropate cu nucă
(rețeta Aglaiei Kremezi)

Ingrediente (pentru două tăvi de fursecuri):

Aluatul:

250 g ulei de măsline
70 g zahăr
225 g suc de portocale (proaspăt stors)
coaja rasă de la o portocală
coaja rasă de la o lămâie
400 g făină albă de grâu tip 650
2 1/2 lingurițe praf de copt
250 g griș fin 
120 g cognac
o linguriță cuișoare (transformate pudră într-un mortar)
o linguriță scorțișoară

Umplutura:

125 g nuci
o linguriță scorțișoară

Siropul:

200 g miere
200 g zahăr
350 g apă
coajă de lămâie și de portocală

Metoda:

1. Într-un bol mare amestecați bine uleiul, zahărul, sucul și coaja de portocală.

2. Combinați separat făina și praful de copt apoi încorporați-le gradual în primul amestec.

3. Adăugați rând pe rând grișul, cognacul, scorțișoara și cuișoarele. Frământați acest aluat, adăugând mai multă făină dacă considerați necesar. Aluatul trebuie să fie uleios, fin, moale și să aibă o elasticitate medie. Acoperiți aluatul și lăsați-l să se odihnească 20-30 de minute.

4. Măcinați nuca și amestecați-o cu scorțișoară.

5. Încingeți cuptorul la foc mic spre mediu.

6. Tapetați o tavă mare cu hârtie de copt. Formați fursecurile în felul următor: luați o bucățică de aluat, turtiți-o cu degetul, așezați pe ea o linguriță de nucă, apoi strângeți aluatul în jurul umpluturii, într-o formă lunguiață. Așezați fiecare fursec în tavă îndată ce a fost modelat.

7. Dați tava la cuptor pentru 30-40 de minute, până când fursecurile sunt ușor rumenite.

8. Între timp pregătiți siropul: înfierbântați apa cu mierea și zahărul. Când zahărul s-a topit, luați de pe foc. Amestecați în sirop coaja de citrice rasă fin.

9. Când fursecurile sunt gata, așezați-le într-o tavă mai adâncă (sau un castron mai mare) într-o poziție verticală (în picioare sau pe cant) și turnați siropul fierbinte peste ele. Lăsați-le să stea astfel, apoi întoarceți-le invers și lăsați-le să mai stea până când au absorbit mare parte din sirop.

10. Presărați-le cu nucă și serviți-le abia a doua zi. Se mențin bune un timp îndelungat la temperatura camerei închise într-o cutie cu capac și devin mai bune cu timpul

melomakarona

Sursele mele:
http://www.aglaiakremezi.com/recipies/savory-and-sweet-biscotti/melomakarona-honey-infused-olive-oil-orange-and-spice-cookies.htm
Aglaia Kremezi, ”The Foods of Greece”

Articole înrudite:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *