Mai în grădina noastră :: Explozie de viață

mangold letuce

De vreo două săptămâni brazdele amenajate de noi luna trecută au început să arate a colțuri de grădină adevărată, cu plante tot mai mari și mai puternice. Deja putem recolta și altceva în afara leușteanului, cepei și a pătrunjelului (care au fost bune de cules încă de prin martie). De pe la jumătatea lunii au început să se facă căpșunele, nemaipomenite la gust, fragede și dulci, cum nu mai mâncasem de nici nu mi știu când. Cam tot pe atunci au luat-o din loc și verdețurile, astfel încât ieri am putut să culeg un braț de mangold (sfeclă de frunze), kale (varză furajeră), salată și spanac. Mangold-ul umple brazdele acestea verzi de culoare, este nemaipomenit de decorativ! Acum trebuie să învăț și să gătesc cu el și altceva în afară de salată. Mă voi ajuta de cărțile mele de bucate (în special cele de Marcella Hazan și Paula Wolfert) pentru a mă familiariza cu această plantă.

capsune

În luna mai am contribuit mai puțin la munca din grădină, mare parte din activități fiind susținute de mătușa, unchiul și verișoara mea. Cu toate acestea, am vizitat-o măcar o dată sau de două ori pe săptămână, rămânând uimită de fiecare dată de cât de mult a crescut totul în doar câteva zile. Pe lângă plantele cultivate de noi, o duc foarte bine însă și buruienile care trebuie smulse des pentru a nu lua în stăpânire grădina.

mulch

Mulcirea cu paie se dovedește a fi până acum doar pe jumătate de succes. Pirul mai crește printre paie, deși ce-i drept, mult mai firav, putând fi smuls cu ușurință. Tind să cred că am folosit un strat prea subțire de paie, drept pentru care am folosit ultimul balot de paie pentru a mulci o singură brazdă mică de ardei (acum o săptămână). Voi vedea până la sfârșitul lunii dacă stratul dublu de mulci se va dovedi a fi mai eficient. Dacă ne hotărâm să mulcim cu paie și grădina de anul viitor, vom avea grijă să cumpărăm baloții de vara aceasta când sunt ieftini (cam 3 lei unul) și sunt mai mulți furnizori dispuși să îi livreze.

compost

Pe la începutul lunii, unchiul meu a amenajat și colțul de compost, construit din mai mulți paleți de paie. Într-o parte se află grămada propriu-zisă, unde depozităm alternativ straturi de materie vegetală uscată (crenguțe, iarbă uscată, pâmânt uscat de flori, lemnișoare) cu straturi de resturi vegetale ”proaspete”, provenind în mare parte din bucătărie, de asemenea coji de ouă, singurele produse animale permise (straturile ar trebui să fie înalte cam de 30 de cm). În cealaltă parte a țarcului amenajat strângem uscăciunile din grădină pentru a le putea folosi imediat ce stratul ”proaspăt” este gata. Grămada de compost trebuie menținută cât de cât umedă, iar când se va face mare, va trebui și întoarsă cu furca o dată sau de două ori pe săptămână pentru a o oxigena. Până la primăvară întregul amestec ar trebui să se transfome în ceva ce seamănă a pământ, momentan însă suntem departe de acest rezultat.

vinete solar

Tot pe la începutul lunii unchiul meu, meșter talentat, a construit un nou solar tip tunel din folie. Am ținut foarte tare să avem și recoltă de vinete anul acesta (în grădina lor, vinete nu prea au fost de-a lungul timpului), așa că am venit cu ideea de a le adăposti și pe ele de ploi și vânturi pentru a avea șanse mai mari de a produce cum trebuie. În tunel au încăput cam 60 de fire, dar ne-au mai rămas câteva răsaduri mai pipernicite pe care le-am plantat într-un rând lângă solar. Sunt curioasă de diferențele pe care le vom observa între cele crescute afară și cele dinăuntru.

vanata planta

Vinetele au fost plantate aici în jur de 10 mai și de vreo săptămână au început și ele să se acomodeze cum trebuie în noua locație și să crească. Am pus trei soiuri pe care le-am amestecat, deci nu știm care unde vor ieși: vinete clasice românești, vinete mari cu fructul mai rotunjit și vinete ”Striped Gandhia” – cu striații albe. Mai au însă toate încă mult de crescut.

Lângă tunelul vinetelor am mai plantat tot atunci un rând de lobodă, unul de sfeclă de rădăcină și o brazdă de mazăre, iar pe lângă ele crăițe și gălbenele. Toate par să o ducă bine iar în cursul lunii iunie mai mult ca sigur va trebui să înfigem araci și pe lângă mazăre.

mangold kale

Brazdele de verdețuri o duc nemaipomenit, putând fi recoltate de acum în continuu. Salățile au ajuns la maturitate (ne-am dat seama că sunt mult prea multe!), morcovii și păstârnacul probabil că vor putea fi și ele recoltate în vreo două săptămâni.

verdeturi mangold kale anghinare spanac

Mangoldulkale-ul și spanacul sunt și ele deja bune de cules după cum am mai zis, iar anghinarea a mai crescut și ea, deși mă tem că trebuia să o pornesc mult mai devreme, dar voi vedea, căci vara e încă lungă.

fasole cataratoare de unt salata morcov

În spatele verdețurilor se află brazda de fasole oloagă. Fasolea de unt cumpărată de la un târg de la Muzeul Țăranului s-a dovedit a fi cățărătoare de fapt, așa că a avut nevoie de niște araci.

bob

Bobul a crescut și el mare și a și înflorit în ultimele zile. Florile de bob sunt frumoase și ciudate, albe cu negru. Pe bob am observat afide, dar și furnici care probabil se hrănesc cu ele. Am aflat că bobul este susceptibil la atactul afidelor, mai ales când este sădit târziu. Fiind o plantă foarte rezistentă la frig (supraviețuiește până la -10 grade), în multe zone este semănat de prin octombrie pentru o recoltă extrem de timpurie. La noi cel mai bine este să fie pus la începutul lui martie, îndată ce se topește zăpada. Noi l-am pus destul de târziu, pe la jumătatea lui aprilie. Acum vreo două săptămâni mătușa mea a mai descoperit câteva boabe de acum doi ani, așa că am mai semănat câteva cuiburi (și mai târziu deci!). În orice caz, în momentul acesta plantele par sănătoase și sunt pline de boboci.

Din ce soia am semănat, a răsărit doar o plantă, dar mă bucur și de ea, măcar ca experiment. În continuare am pus fasole oloagă fideluță galbenă și verde, dar cum semințele aveau vreo trei ani, au răsărit doar o parte, așa că acum vreo săptămână au mai fost semănate cuiburi noi de fideluță verde pentru a umple golurile.

fasole urcatoare

Fasole cățărătoare mai crește și pe la marginea roșiilor de lângă solar, și ea de mai multe feluri. De asemenea, cum porumbul a început și el să crească mare, mătușa mea a semănat fasole cățărătoare și pe lângă el, care a început și ea să răsară.

porumb fasole dovleac mulci

Porumbul a avut ceva probleme. Am descoperit destule frunze găurite de-a lungul nervurilor, dar văd că asta nu i-a încetinit creșterea. Am aflat că ar fi posibil ca frunzele să fi fost mâncate de o anumită gărgăriță, care poate face ravagii la porumbul netratat atunci când acesta este încă mic, dar văd că porumbii noștri au fost puternici și au supraviețuit. Am observat că acum sunt pe fiecare plantă și destule frunze sănătoase.

dovleac planta

Cel mai prost le-am mers dovlecilor și pepenilor. Mai întâi au fost mâncați de melci pe la începutul lunii, după o ploaie sănătoasă. După care i-am tot observat stând pe loc, iar frunzele deja existente s-au îngălbenit întrucâtva. Abia de câteva zile parcă au început să crească din nou și să își recapete culoarea. Am mai semănat câțiva dovleci noi, dar nu au răsărit pe peste tot. Sper să avem măcar două trei plante care să producă fructe. Mi-am zis că cel mai probabil dovlecii nu au suportat bine mutarea și că la anul ar fi bine să îi punem direct în pământ. Am observat o reacție similară și la cei câțiva dovlecei pe care îi crescusem ca răsad.

rosii heirloom solar

Roșiile o duc excelent, cele din solar cresc văzând cu ochii, dar și cele de lângă (de sub acoperișul din folie) nu sunt departe de ele.

rosii

Lângă solar au fost plantate pe lângă ce roșii mai rămăseseră din cele crescute de mine (vreo două brazde mici), încă trei brazde de roșii cumpărate și câteva din răsadurile crescute de mătușa mea din semințele ei de anul trecut. Acestea din urmă, deși puse mai târziu și mai înghesuit, au supraviețuit bine transplantării târzii și cresc și ele tot mai mari. M-am bucurat să observ printre ele și câteva roșii cu frunză ca de cartof, cumpărate anul trecut de la o doamnă din Germania care se ocupă cu răspândirea semințelor heirloom. Probabil că este vorba despre soiul ”Black and Red Boar”. Vreo zece fire de roșii de cumpărat nu au mai avut loc lângă celelalte, așa că au fost așezate în câmp, pe lângă cimbru.

rosii mai

Mai toate roșiile sunt înflorite, câteva dintre ele au început să facă și fruct. Cele mai timpurii sunt roșiile cherry (care sunt și cele mai înalte) și roșiile inimă de bou. În solar, mai rău le merge doar roșiilorde Neamț. Cele șase plante au rămas destul de mici prin comparație cu celelalte și nu au o culoare prea sănătoasă. Soiul pare să semene cu cel de roșii ”fără arac”, căci plantele tind să rămână mărunte și se dezvoltă compact. Cu toate acestea o parte din ele au flori. Sper să își revină cu timpul. Mă gândesc că poate nu le convine căldura prea mare din solar. Cele de afară din același soi par să o ducă mai bine.

rosii fara arac

În mai a fost nevoie de ”intrat” în roșii deja de vreo două ori pentru copilire, legare și plivire, căci roșiile cresc într-un ritm absolut nebunesc. Aștept cu nerăbdare momentul primei recolte.

ardei gras galben

Pe lângă roșii, în solar cresc și câțiva ardei galbeni, care sunt și ei plini de boboci. Marea majoritate a ardeilor se află însă în câmp. Din ce am semănat eu, puține răsaduri au supraviețuit (cei galbeni au dus-o cel mai bine). Cei mai mulți ardei au rămas pe loc. E posibil să îi fi udat prea mult, sau poate nu le-au priit diversele schimbări de locație, cert este că pe lângă cei din solar și cei iuți bulgărești, doar o mână au mai fost puși afară, căci restul arătau jalnic.

cimbru ardei ceapa

Pe lângă ei însă au fost plantate răsaduri cumpărate pe câteva brazde bune. Vom avea (dacă totul decurge bine) mai ales ardei grași gălbui românești, ardei kapia roșii, ardei grași galbeni (cei din solar) și câțiva ardei grași roșii.

castraveti cornison

Pe la margini în solar am pus și castraveți cornișon, care momentan sunt destul de mari și plini de flori. Vreo doi au început să formeze și fructe. Câțiva castraveți lunguieți au fost plantați pe lângă via din fața casei, dar aceștia sunt încă foarte mici.

dovlecel

În spatele ardeilor, dovleceii plantați pe paturile mulcite cu paie au răsărit și par să o ducă tot mai bine. Semințele sunt păstrate de la dovleceii de anul trecut proveniți dintr-un amestec de diferite soiuri (verzi, albi, galbeni, rotunzi) cumpărat de mine de la Melanie Grabner. Mă bucură foarte mult diversitatea aceasta de soiuri. Deja se observă din aspectul frunzelor că este vorba de soiuri diferite. Mai multe soiuri înseamnă pentru mine mai multe culori, dar și gusturi ușor diferite și implicit mai multe posibilități în bucătărie.

livada mai

Nu în ultimul rând livada este și ea în stare excelentă. Pomii sunt plini de fructe. Cei doi mici cireși sunt deja buni de cules, vișinele sunt aproape coapte, corcodușii sunt doldora de fructe încă verzi, dar și merii, prunii și nucii sunt și ei destul de încărcați. Micul gutui plantat anul trecut a format și el destule fructe.

În grădină este parcă o sărbătoare continuă. E belșug tot mai mare peste tot, fală și bucurie! Atâta muncă, dar și atâta satisfacție! Și încep să înțeleg tot mai bine cât de important îmi este să mă reapropii de natură pentru a mă putea simți cu adevărat sănătoasă și întreagă.

livada visine gutui

Despre grădinăritul în luna ce-a trecut au mai povestit și:

– Vica, pe blogul ei Flying Umbrellas aici: Mai în grădina din balcon – cu bune și rele.

– Raluca, pe blogul ei Viața ca un cupcake: Grădina cu flori din Antwerpen.

– Andra, pe blogul ei Copilăria de la A la F: Florar grădinar.

– Teodora, pe blogul comunității Stanciova: Mai în gospodărie.

Oricine dorește să ni se alăture este mai mult decât binevenit! Singura regulă este că încercăm să publicăm pe întâi ale lunii poveștile despre ce-am mai grădinărit în luna anterioară. Ne sincronizăm apoi pe cât posibil cu publicarea cu ajutorul facebook-ului.

Atât eu cât și Vica și Raluca, publicăm destul de des pe Instagram poze ”din grădină”. Ne puteți urmări live și acolo. Suntem @vicamo, @ralucay și @andreea_miez.

Pe tema grădinăritului urmăresc pe Facebook și:

Permacultura Strambeni

Grădini urbane comunitare

M-au inspirat și bucurat tare de-a lungul timpului articolele despre grădinărit în limba engleză scrise de Amanda Soule și de Heather Bruggeman. Le notez aici și pe ele, poate mai inspiră pe cineva:

– Grădina Amandei

– Grădina lui Heather

Spor la grădinărit tuturor grădinarilor în luna iunie! Și recoltă cât mai bogată!

Articole înrudite:

4 păreri la “Mai în grădina noastră :: Explozie de viață

 1. Vica

  Ce grădină frumoasă, Andreea, și ce de belșug!
  Mangold-ul (o să încerc să nu-l mai confund cu rubarba, doar că eu când văd tulpinile roșii, asta mă gândesc că e) îl poți face și în sote-uri, cu un pic de usturoi, în quiche sau un pic călit adăugat la o salată aperitiv de paste, cu muguri de pin, ceva brânză și ulei de măsline.

  Despre afide eu am citit că furnicile sunt de fapt ”ocrotitoarele” lor, căci se hrănesc cu acea sevă (caută ”honeydew aphids”) pe care o lasă afidele pe plante, așa că se luptă de fapt cu alte insecte (cum ar fi buburuzele, ele de fapt mănâncă afidele) ca să nu le atace, căci este în interesul lor – al furnicilor – să le țină vii. Și în grădina mea au apărut afidele, dar parcă mai puține anul acesta, poate le-o fi frig.

  Revin și eu în scurt timp cu povestea din grădina din balcon :) (done!)

  Răspunde
  1. Andreea Autor articol

   Probabil că îți voi urma sfatul și voi încerca un quiche cu mangold. Sunt tare curioasă cum își va schimba mangoldul gustul la gătit. Voi raporta cu siguranță. Poate mă încumet și scriu și un scurt articol despre asta.

   Bine că mi-ai spus cum e de fapt cu afidele și furnicile. Eu eram un pic în ceață. Până acum bobul nu pare contaminat foarte tare și e plin de flori, deci îl voi lăsa așa. Dar trebuie să aflu cum l-aș putea ajuta pe viitor în caz că se înrăutățește problema. Eu nu am observat afide la nici o altă plantă, dar e drept că nu prea am studiat cu atenție trandafirii din fața casei.

   Abia aștept și eu articolul tău. Spor la scris!

   Răspunde
 2. Pingback: Gradina cu flori din Antwerpen | Viata ca un cupcake

 3. Pingback: Mai în gopodărie | Stanciova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *