Aprikosenwähe :: Tartă elvețiană cu caise și smântână

Aprikosenwähe ,Wähe

Elvețienii își numesc tartele cel mai adesea ”Wähe” (pronunțat ”vee”) sau în germana comună ”Wäje” (pronunțat ”veie”). În anumite regiuni li se mai spune și ”Tünne” (de la „dünn” – subțire), ”Chueche” (pronunțat ”hiuhe”; înrudit cu germanul ”Kuchen” – prăjitură), ”Flade” (de la ”Fladen” – lipie), ”Turte” sau chiar ”Pitte” (din retoromanul ”pitta” – pâine subțire). Dar dacă pitele grecilor trebuie musai să conțină minim două foi și să închidă umplutura între ele, ”Wähe”-le elvețiene sunt făcute dintr-o singură foaie peste care se presară ingredientele principale (fructe sau legume) și care aproape întotdeauna sunt acoperite de un amestec de smântână, ouă și zahăr sau sare.

Se pare că aceste Wähe se făceau inițial din bucăți de aluat care rămâneau de la facerea pâinii, ingredientele din umplutură fiind dintre cele care se găseau la îndemână prin casă. Pe alocuri se mai fac și astăzi Wähe din aluat dospit, însă cel mai adesea foaia se pregătește în zilele noastre din aluat fraged sau, mai rar, din aluat foietaj.

Wähe-le erau asociate în trecut atât cu postul (mai ales în zonele catolice din estul Elveției), cât și cu zilele de sărbătoare (în vest). În anumite regiuni se pregăteau cu preponderență vinerea, căci în această zi nu se mânca carne. În virtutea acestei tradiții, există și astăzi brutării elvețiene care oferă Wähe doar vinerea.

Umpluturile pentru Wähe-le sărate conțin, pe lângă amestecul de smântână și ouă, ceapă, brânză sau șuncă. Cele dulci se fac din fructele de sezon, cele mai obișnuite fiind prunele, caisele, merele, cireșele, rubarba sau afinele. Tartele dulci conțin și un strat de nuci măcinate care se presară peste foaie înainte de adăugarea fructelor. Deși există câteva Wähe clasice (precum cele cu prune sau caise), acestea pot fi improvizate din ingrediente inedite. Singura regulă care trebuie respectată pentru a rămâne în interiorul tradiției este aceea de a acoperi fructele, legumele sau chiar carnea cu un strat subțire de smântână amestecată cu ouă.

Eu am încercat să reproduc o tartă cu caise, așa cum am mâncat-o în Luzern, cu un blat din aluat foietaj, care mi s-a părut extrem de potrivit în combinație cu fructele dulci acrișoare și crema fină din smântână și ouă. Asocierea aceasta de texturi, gusturi și mirosuri este absolut încântătoare (blatul sfărâmicios, mirosind puternic a unt, fructele aromate, smântâna cremoasă și dulce!), tarta aceasta simplă fiind de fapt un dulce rafinat.

Caisele pot fi înlocuite, după cum v-am povestit, cu alte fructe (de preferință dulci-acrișoare). De asemenea, puteți încerca și variante sărate ale tartei. Eliminați, în cazul acesta, zahărul din umplutură, în rest urmați pașii întocmai.

Am explicat mai jos, metoda pentru un aluat foietaj simplu, unde untul se încorporează în făină și care nu necesită decât o singură tură de împăturiri.

Aprikosenwähe ,Wähe

Tartă elvețiană cu caise

Ingrediente:

Blatul:

150 g făină
150 g unt
1/2 linguriță sare
60 g apă

Umplutura:

500 g – 1 kg caise
2 linguri nuci/ migdale măcinate
2 linguri zahăr
200 g smântână
2 ouă
100 g zahăr
o linguriță amidon/ o lingură făină

Metoda

1. Pregătiți mai întâi foaia. Într-un bol mai mare amestecați făina și sarea, apoi untul rece tăiat cubulețe. Cu vârfurile degetelor amestecați puțin untul cu făina, sfărâmându-l în bucățele mai mici (maxim un minut). Nu folosiți un mixer pentru aceasta. Este de dorit să rămâneți cu bucăți mai mari de unt în aluat.

2. Adăugați apa și amestecați puțin, cât să puteți strânge aluatul într-un fel de bilă. Dați-l la frigider pentru 20 de minute.

3. Ajutându-vă de făină, întindeți o foaie dreptunghiulară cu latura mare de până în 30 cm. Împărțiți vizual foaia în trei părți egale. Aduceți partea din stânga peste partea din mijloc și apoi partea din dreapta peste cea din stânga.

aluat foietaj simplu tarta caise

4. Întoarceți foaia 90 de grade, astfel încât latura mare să fie în jos. Întindeți din nou foaia folosindu-vă de mișcări mai ales de jos în sus și repetați mai departe împăturirile de la pasul 3.

5. Repetați pasul 4. Astfel ați realizat trei serii de împăturiri și veți fi sfârșit cu un dreptunghi ca în poza de mai sus (cea din mijloc). Aduceți partea de jos spre mijloc și apoi partea de sus peste partea de jos pentru a sfârși cu o bucată de aluat similară unei bile (ca în poza din dreapta). Dați-l la frigider pentru încă 20 de minute.

6. Între timp încingeți cuptorul la 180°C (sau foc mic spre mediu)

7. Tăiați fructele în jumătăți, sferturi sau mai mici. Apoi amestecați într-un bol smântâna, făina, amidonul și zahărul. Măcinați nuca.

8. Întindeți foaia folosindu-vă de mișcări dinspre centru spre margine și înfăinând-o mereu ușor dedesubt și deasupra. Așezați foaia în tavă și înțepați-o cu o furculiță în câteva locuri.

9. Presărați nuca peste foaie, apoi aranjați fructele deasupra. Presărați peste fructe cele două linguri de zahăr. Coaceți pentru 15-20 de minute.

10. Scoateți tava din cuptor, vărsați deasupra amestecul de smântână și ouă, apoi mai dați la cuptor pentru încă 30-40 de minute, până când blatul este rumenit și umplutura este închegată.

11. Seviți tarta neapărat rece.

Aprikosenwähe ,Wähe

Surse:
http://de.wikipedia.org/wiki/W%C3%A4he

Articole înrudite:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *